Hoofdpijn

Door de heerlijke zomer, waarin ook ik heb genoten van de warmte en de zon, is het schrijven van een blog er een klein beetje bij ingeschoten. Hierbij dus een nieuwe blog waarin ik jullie wil meenemen in het fenomeen hoofdpijn.

Bijna iedereen heeft er wel eens mee te maken gehad: hoofdpijn. En ik zeg “bijna” omdat sommige mensen het nog nooit hebben gehad. Zij kunnen zich ook geen voorstelling maken hoe het kan zijn of kan voelen.

Hoofdpijn kan ontstaan door bepaalde voedingsmiddelen, geneesmiddelen, gebitsklachten, infecties of door een trauma.
Dit is de groep met hoofdpijnvormen die moeilijk te behandelen zijn.

Maar er zijn ook groepen met hoofpijnvormen die wél te behandelen zijn. Namelijk:

  • Migraine
  • Tension type headache (spanningshoofdpijn)
  • Cervicogene hoofdpijn (hoofdpijn vanuit de nekregio)
  • Clusterhoofdpijn

Van deze groepen zijn er 3 behandelbaar. Clusterhoofdpijn is niet te genezen maar kan wel met medicatie beïnvloed worden. De andere 3 ga ik kort beschrijven.

Migraine

Onderzoek doet vermoeden dat migraine voor of net na de puberteit ontwikkelt. Dit kan hormoon technisch zijn maar ook kan er een verstoring zijn in het centraal zenuwstelsel, met gevolgen voor de doorbloeding. Helaas heeft het vrouwelijke deel van de bevolking er meer last van dan het mannelijke deel.

Migraine kan genetisch zijn, overgewicht kan meespelen, depressie, gevoelig voor hormoonwisselingen en bij angst/paniekaanvallen.

Voeding kan ook een uitlokkende rol spelen bij migraine. Denk hierbij aan rode wijn, kaas, chocolade, cafeïne of aspartaam. Andere factoren die een rol kunnen spelen zijn fel licht, stress, piekeren, ooginspanning, menstruatie, sinusitis (bijholteontsteking) en hartfalen. Zie jij een patroon wanneer er migraine optreedt of kan je vinger er niet opleggen wat de trigger is geweest? Probeer eens een dagboek bij te houden waarin je opschrijft wanneer de migraine is en welke factoren of voeding meespelen. Wie weet krijg je er een klein beetje grip op. 😊

Tension type headache (spanningshoofdpijn)

Spanningshoofdpijn geeft een pijnlijke, strakke band om het hoofd, een knellend en drukkend gevoel. De veroorzakers van de spanningshoofdpijn zijn over het algemeen stress en slaap.

Wanneer stress en slaap beide slecht zijn dan voorspelt dit nog beter de daaropvolgende hoofdpijn. Spanningshoofdpijn duurt meestal 30 minuten tot enkele of meerdere dagen. Bij een chronische spanningshoofdpijn (meer dan 15 dagen per maand) is over het algemeen een hoge gevoeligheid. Uit onderzoek is ook gebleken dat er een verband is met lage rugpijn.

Cervicogene hoofdpijn

Deze hoofdpijn bestaat uit matige tot ernstige uitstralende pijn die normaal gesproken in de nek begint. Meestal is deze hoofdpijn eenzijdig, duurt meestal uren tot dagen en kan gepaard gaan met misselijkheid/overgeven, duizeligheid en overgevoeligheid voor licht/geluid.
Een bewegingsbeperking hoog in de nek kan de oorzaak zijn van deze hoofdpijn.

Deze 3 vormen van hoofdpijnen kunnen ook gemengd zijn met elkaar:
Migraine en cervicogene hoofdpijn
Tension type headache en cervicogene hoofdpijn.

Wat ik hierin voor jou kan betekenen? Ik kan de spieren in de nek en bij de schouders tot rust te brengen. Als sporttherapeut kan ik letterlijk de spanning weg te nemen. Dit kan door middel van dryneedling (niet op het moment van de migraine zelf!), bindweefselmassage en het mobiliseren van de nekwervels.

Vaak wordt er na de behandeling echt letterlijk gezegd dat er een last van de schouders en nek is. Het wordt warm, kan gaan tintelen want de doorbloeding wordt gestimuleerd en dat alles naar jouw behoefte.

Heb je regelmatig hoofdpijn? Wie weet kan ik wat voor jou betekenen! App of vul de behandelaanvraag in via de site en wie weet zien wij elkaar snel.

Ik hoop jullie weer voldoende te hebben geinformeerd!
Tot de volgende blog 😉

Liefs Mariska 💕

reserveer hier je behandeling