LAGE RUGKLACHTEN

Bijna iedereen heeft er wel eens wat mee te maken gehad: rugpijn.
In het gebied tussen de schouderbladen en bilplooien, met of zonder uitstraling naar de benen, kunnen de klachten zoals pijn, spierspanning en spierstijfheid ontstaan.

Bij meer dan de helft van de patiënten begint lage rugpijn plotseling. De klachten treden op tijdens bukken of tillen. Bij de overige patiënten komen de klachten langzaam. Lage rugklachten hersteld bij de meeste mensen tussen 4-12 weken. Daar hangt natuurlijk wel een maar aan: als je gedrag bij je herstel maar handig is!

Wij zijn vaak druk met allerlei dingen en dat kwaaltje of pijntje gaat wel over. We verwaarlozen het een beetje, tot de pijn zo heftig is en het niet meer vanzelf over gaat. Ja daar ben ik weer: luisteren naar het lichaam is ontzettend moeilijk maar zo belangrijk, want voordat je die rugklachten kreeg, had je toen niet al stiekem een vermoeide rug, zeurende spieren, spierpijn, stress, of stijfheid?

We zeggen vaak dat we een verkeerde beweging gemaakt hebben. “Het is erin geschoten” is ook een vaak gebruikte term.
Dat “erin schieten” is juist de druppel. De spieren zijn al een tijdje aan het schreeuwen om je te willen remmen. Je bent een grens over gegaan van wat je rugspieren en het bindweefsel eromheen aan kunnen.

De lage rugklachten hoeven niet per se echt vanuit de rug te komen. Dit kan ook vanuit de bil, het bovenbeen, knie, kuit of enkel komen. Mocht je dus last van je rug krijgen of hebben, ga dan eens bij jezelf na of je goed geluisterd hebt naar je lichaam. Had je niet al eerder klachten elders?
De klachten kunnen dus samenhangen met verschillende factoren.

Wat kan je eraan doen?

Het belangrijkste is toch wel om te blijven bewegen. Zorg ervoor dat je de spieren in de romp en benen sterker maakt om zo meer stabiliteit te creëren. Er zijn website’s van personal trainers waarop er trainingssets en filmpjes staan om te kijken hoe je ze thuis kan uitvoeren.
Traplopen is ook een hele goede oefening, je traint je billen, bovenbenen en kuiten.

Mocht de klacht echt niet over gaan of het wordt erger, zeker in deze tijd, raadpleeg dan even de huisarts of fysiotherapeut.

Ik begrijp heel goed dat het thuiswerken niet altijd comfortabel is. Langdurig in dezelfde houding zitten kan zorgen voor klachten. Zorg er voor dat je regelmatig verandert van houding, even rekt en strekt en desnoods een klein ommetje maakt in de pauze.

Zodra wij, masseurs en therapeuten, weer open mogen ben je van harte welkom bij mij!

Mocht je in de tussentijd vragen hebben over wat je nog meer zou kunnen doen mag je mij altijd mailen, bellen of appen!

Veel liefs Mariska 🤗💕